Hoppa till sidans innehåll

Historik


Folkare Motorklubb bildades av några motorbitna personer den 16 februari 1937. Ungefär samtidigt förvärvades mark i Nordanö, beläget mellan Jularbo och Krylbo. Klubben avsåg att bygga ett motorstadion på området.

Krigsåren gjorde att det tog lång tid att förverkliga den ambitionen, men den stod klar 1948. Den kunde då invigas med en dirt-track tävling den 17 oktober 1948, som f.ö. vanns av Gunnar Hellqvist, Nyköpings MS

Folkareloppet, den första motocrosstävling som förts i Sverige, genomfördes på åsen och grustagen i Mästerbo den 25 augusti 1946, Hans Landers vann. Den på förhand tippade vinnaren Jarlebo gick omkull och föll bort.

De huvudsakliga grenarna inom sporten har varit speedway, motorcross samt enduro. Vidare bilsport, som skildes från klubben i slutet av sextiotalet.

Nordanö Motorstadion inrymde inte crossbana , så klubben måste ordna sådana tävlingar på flera ställen bl.a. Grytnäsbanan i Germundsbo, Dalsberga var en annan plats, samt i ett grustag i Brovallen. Nordanöbanan blev olika omständigheter, avstängd från att användas av myndigheterna.

Speedwaytävlingarna kom sedan att köras på Avestavallen. Men där blev bullerstörningarna så stora att tävlingarna omintetgjordes.

Efter sammanslagningen 1966 till storkommunen Avesta, ställdes kravet på nytt, om mark till ersättning av det förlorade området i Nordanö. Efter diverse överklaganden och bytesaffärer, ställde kommunen mark och pengar till förfogande, vilket resulterade i den anläggning som Folkare motorklubb nu förvaltar i Brovallen, och följdriktigt heter Avesta Motorstadion.

Uppdaterad: 08 FEB 2016 23:41 Skribent: Gunnar Norin

Hyra Banan

klart.se

Vi tar Swish

Postadress:
Folkare MK - Motorcykel och Snöskoter
Joakim Jakobsson, Solbacka 1
77497 Fors

Kontakt:
Tel: 0707385302
E-post: folkaremk2022@gmail....

Se all info

Folkare MK på Facebook

Sponsra Oss

[ VÅRA SPONSORER ]


Avesta Text & Dekor

 

CRAMO

 

BDS / Hästbackas Bildelar AB

 

ELE Engineering

 

Engstedts Rör

 

Söderbloms Isolering

 

Truckservice AB